Recente ontwikkelingen

Het nieuws van 2023

Oude foto interieur kerkIn 2023 zal de kerk enige bouwkundige aanpassingen ondergaan om, in het geval van een zwaardere aardbeving, de veiligheid van de bezoekers te garanderen.
Het betreft praktisch onzichtbare aanpassingen aan de ondersteuning van de klokkentoren, op de vloerbalken van de galerij boven de toiletruimte, gang en keuken. Tevens zullen er enkele gevelankers verzwaard worden, waarvan aan de buitenzijde van het gebouw niets te zien zal zijn. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd en betaald door de Nationaal Coördinator Groningen.
Stichting De Eppenhuizer Kerk wil proberen bovenstaande werkzaamheden te combineren met enkele onderhoudswerkzaamheden. Het betreft de schoonmaak en het schilderwerk van het torentje. Ook het witten van de gestucte ornamenten aan de voorzijde van de kerk en het schilderwerk aan de vensters wordt aangepakt, omdat dat eenvoudiger is als er al een steiger voor de kerk geplaatst is. Tevens wordt onderzocht of de bekleding van het torentje, momenteel plastic schroten, vervangen kan worden door een loden of zinken bekleding in blokverband. Op oude foto’s is te zien dat dit in vroegere tijden ook zo was.
De nokvorsten van de kerk behoeven ook aandacht. Bouwservice Michel Timans uit Zandeweer gaat in 2023, in opdracht van Stichting De Eppenhuizer Kerk, een loodslap onder de nokvorsten aanbrengen en de nokvorsten opnieuw vastzetten met een roestvaste bevestiging.
In 2023 hopen we ook een begin te maken met de restauratie van de preekstoel. Meesterhoutsnijder en restaurateur Tico Top uit Kloosterburen gaat deze klus uitvoeren. Deze restauratie zal gefinancierd worden met subsidiegelden van de Nationaal Coördinator Groningen.
Binnenin de kerk hopen we in 2023 de balustrade boven het toilet, de gang en de keuken, te reconstrueren aan de hand van oude foto’s. Het grenenhout hiervoor ligt inmiddels in de kerk te acclimatiseren.
Voor de dorpsbewoners wil de stichting deze zomer een barbecue organiseren en in de winter het inmiddels traditionele kerstdiner.
Van het boekje ‘Eppenhuizen, de verhalen die bleven’, dat Stichting De Eppenhuizer Kerk in 2022 heeft uitgebracht, zijn inmiddels 165 exemplaren  verkocht. Er zijn er nu nog ongeveer 10 exemplaren beschikbaar voor verkoop.
In de zomer organiseert de stichting altijd een werkweekend, waarbij het bestuur dan zelf de handen uit de mouwen steekt. In 2023 staat dat op de rol voor zaterdag 3 juni. Er worden dan allerhande klussen in en rond de kerk gedaan om de onderhoudskosten voor de stichting te drukken. Vrijwilligers zijn hierbij zeer welkom. Je kunt je opgeven via secretaris@eppenhuizerkerk.nl of bij Otto en Maaike.
Voor suggesties en goede raad staan wij altijd open.